Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλλοτινή γοητεία

Ένα σπάνιο κράμα Βυζαντινής, Ενετικής και Οθωμανικής κουλτούρας και αρχιτεκτονικής συνυφασμένο με το πνεύμα και το χαρακτήρα των ανθρώπων και των παραδόσεων της Κρήτης: Η παλιά πόλη των Χανίων, μόλις 11 χλμ από τον Πλατανιά, είναι κάτι που αξίζει να δεις και να βιώσεις.

Τα παλιά κτίρια και τα αρχοντικά, τα μουσεία, οι εκκλησίες και τα διάφορα μαγαζάκια, τα γραφικά εστιατόρια και καφέ, ο σήμα κατατεθέν φάρος στο λιμάνι και η δημοτική, σταυρόσχημη αγορά, συνθέτουν μια απαράμιλλη εικόνα που θα σε γοητεύσει για πάντα.

3_Culture

Εξερεύνησε την Ιστορία της Κρήτης

Η ιστορία της Κρήτης είναι μακριά και ταραχώδης. Την εποχή του Χαλκού αποτελεί το λίκνο του Μινωικού πολιτισμού, του 1ου πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Στην Αρχαϊκή περίοδο, η μεγαλόνησος γίνεται εξέχον μέλος του Ελληνιστικού κόσμου. Στα Ρωμαϊκά χρόνιο συνιστά σημαίνων πολιτιστικό κέντρο της Αυτοκρατορίας. Μετέπειτα παίζει ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Στις μέρες μας οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης, όπως οι φημισμένες σε όλο τον κόσμο Κνωσσός και Φαιστός, στέκονται ζωντανοί μάρτυρες του ένδοξου, πολυτάραχου παρελθόντος της, ενώ τα μουσεία της φιλοξενούν σημαντικά εκθέματα που σκιαγραφούν την διαχρονική επιρροή της πολιτιστικής της κληρονομιάς

Από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά, στην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Αν και όχι τόσο μεγαλόπρεπο όσο το “αδελφάκι” του στο Ηράκλειο, θα σε γοητεύσει ακόμα και αν στα χόμπι σου δεν περιλαμβάνεται η αρχαιολογία.

Ένα ακόμα μουσείο που αξίζει να επισκεφτείς είναι το εξαιρετικό Ναυτικό Μουσείο στο Ενετικό Φρούριο, “Φίρκα” στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού. Το ίδρυμα αυτό προσφέρει μια συνοπτική, συναρπαστική εισαγωγή στα γεγονότα που διαμόρφωσαν την θυελλώδη ιστορία της Κρήτης. Αντίστοιχα το Πολεμικό Μουσείο, θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές σου, αφού στην ουσία πρόκειται για ένα φόρο τιμή στους Κρητικούς που πολέμησαν για την ελευθερία τους. Μια ξεχωριστή συλλογή από κοσμήματα, αγάλματα και τοιχογραφίες της Βυζαντινής περιόδου φιλοξενείται στην Ενετική εκκλησία του Αγίου Σαλβατόρε, ενώ στην καρδιά της παλιάς πόλης, το Λαογραφικό μουσείο, παρουσιάζει μια σειρά από ενδιαφέροντα εκθέματα από ιδιωτικές συλλογές.

Μπες σε ένα κόσμο γαλήνης και θαυμάτων

ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

6_Culture

Βρες το ζεν

Ησυχία, ηρεμία, αποσυμπίεση. Αυτά είναι από τα βασικά ζητούμενα των διακοπών και προσφέρονται εν αφθονία στα μοναστήρια. Η ιστορική Μονή Χρυσοσκαλιώτισας σκαρφαλωμένη στον επιβλητικό βράχο πάνω από το Ελαφονήσιείναι αφιερωμένη στη ομώνυμη Παναγία. Σύμφωνα με το θρύλο διαθέτει 90 σκαλιά, εκ των οποίων το ένα είναι χρυσό, ωστόσο μόνο όσοι διαθέτουν αγνή καρδιά μπορούν να το διακρίνουν. Σήμερα το πλήρως λειτουργικό μοναστήρι φιλοξενεί επίσης και ένα λαογραφικό μουσείομε σημαντικά εκθέματα από την Κρητική επανάσταση.

Οπότε εκτός από τους αναζητητές του ζεν, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και των εραστών της παράδοσης και της ιστορίας. Ανάλογα, το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Κρήτης. Απέχει μόλις 15 χλμ από τα Χανιά, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο εξίσου διάσημο και αρχαίο Μοναστήρι του Γουβερνέτου, οπότε μια καλή ιδέα είναι να συνδυάσεις μια επίσκεψη και στα δύο.

Tip1. Στην Αγία Τριάδα, μπορείς να βρεις το βραβευμένο παρθένο ελαιόλαδο τους, όπως επίσης και εξαιρετική τσικουδιά, κρασί, μέλι και σαπούνι με ελαιόλαδο

Tip2. Μόλις 20’ περπάτημα από τη Μονή Γουβερνέτου θα ανακαλύψεις τη διάσημη “Αρκουδοσπηλια”. Ο θρύλος λέει ότι πήρε το όνομα της εξαιτίας μιας αρκούδας που μετατράπηκε σε πέτρα μέσα στο σπήλαιο. Και αν καταφέρεις να προχωρήσεις λίγα βήματα παρακάτω θα αντικρίσεις το εντυπωσιακό καθολικό μοναστήρι και την εκκλησία του Αη Γιάννη του Ερημίτη.

ΗΣΥΧΙΑ, ΗΡΕΜΙΑ, ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ

6b_Culture

ΓΙΝΕ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΣ

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα Χανιά και ο Πλατανιάς γίνονται ακόμα πιο δημοφιλείς προορισμοί, λόγω των δεκάδων καλλιτεχνικών φεστιβάλ, δρώμενων και γιορτών, που διοργανώνει ο δήμος, η κοινότητα και διάφοροι ανεξάρτητοι φορείς. Θεατρικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες με παραδοσιακούς και καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες και πανηγύρια με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, φαγητό και ποτό, είναι στην καθημερινή ατζέντα. Η γιορτή της σαρδέλας, του κρασιού ή του μελιού είναι κάποια από παραδείγματα. Αξίζει τον κόπο να τις τιμήσεις με την παρουσία σου!

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον κοσμοπολίτικο Πλατανιά, θα μεταφερθείς σε έναν άλλο τόπο και χρόνο. Στα αρχαία Άπτερα, δυτικά από τον κόλπο της Σούδας, θα βρεθείς στη Μινωική περίοδο, σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις- κράτη. Οι οχυρώσεις, τα υδραγωγεία, τα δημόσια λουτρά, οι τάφοι και οι εντυπωσιακές, ρωμαϊκές δεξαμενές, διασώζονται μέχρι σήμερα μαρτυρώντας τα πρακτικά και αισθητικά επιτεύγματα αυτού του πανάρχαιου πολιτισμού.

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα αρχαία Φαλάσαρνα, που πήραν το όνομά τους προς τιμήν της ομώνυμης νύμφης και τοπικής ηρωίδας. Λόγω της άμεσης σύνδεσης της με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η πόλη γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τον 4ο και 3ο π. Χ. αιώνα. Καλώς ή κακώς ωστόσο, οι κάτοικοί της δεν περιόρισαν τις δραστηριότητες τους στο ειρηνικό εμπόριο και προτίμησαν να γίνουν πειρατές- και μάλιστα ιδιαίτερα πετυχημένοι. Κάποια στιγμή αυτό οδήγησε στην καταστροφή τους από τους Ρωμαίους. Σήμερα, τα λείψανα του λιμανιού, το νεκροταφείο και ο εντυπωσιακός Θρόνος των Φαλάσαρνων, δεν είναι οι μόνοι λόγοι για να επισκεφθείς το σημείο, καθώς εδώ βρίσκεται και μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Και αν περισσότερο σε γοητεύουν οι θρύλοι και οι μύθοι, μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς το ελαφρώς απομονωμένο και ιδιαίτερα γοητευτικό Φραγκοκάστελο: Το πάλαι ποτέ κάστρο που έχτισαν οι Ενετοί σαν φρούριο για να επιβάλλουν την τάξη στα επαναστατημένα Σφακιά έμελλε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα σημεία μάχης κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Στις 17 Μαΐου 1828 εκατοντάδες Σφακιώτες και Ηπειρώτες υπό την καθοδήγηση του Ηπειρώτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη, κατέλαβαν το κάστρο, όμως πολιορκήθηκαν και σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Αλλά αντίστοιχα πολλές ήταν και οι Τουρκικές απώλειες από τους επαναστατημένους αντάρτες. Σύμφωνα με το θρύλο, κάθε Μάιο στην επέτειο της μάχης, τα φαντάσματα αυτών των στρατιωτών παρελαύνουν προς το κάστρο την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος. Τους λένε “Δροσουλίτες” (άνθρωποι της δροσιάς) και έχουν εξηγηθεί και ως μετεωρολογικό φαινόμενο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπο μας.